<data:blog.title/>

<data:blog.pageName/>-<data:blog.title/>









Bu Blogda Ara

4 Temmuz 2019 Perşembe

Evlilikte Eşlerin Yükümlülükleri



Evlilik birliğinin kurulması ile beraber eşler birtakım hak ve yükümlülüklere sahip olurlar. Bu hak ve yükümlülükler kanuni düzenlemelerden doğmaktadır.
Bu düzenlemelerin sebebi ise evlilik birliğinin kurulması ile beraber bu birliğin yürütülmesinde eşlerin ortak derecede sorumluluk sahibi olması gerektiği düşüncesidir. Eşler evlilik birliğinin mutlu ve huzurlu yürümesini sağlamak için birtakım davranışları sergilemek zorunda oldukları gibi yine birtakım davranışlardan da kaçınmak zorundadırlar.

Evlilikte Eşlerin Yükümlülükleri Hakkında Bilgiler


·         SADAKAT YÜKÜMLÜLÜĞÜ VE ÇOCUKLARIN BAKIMI

Eşler evlilik birliği süresince birbirine sadık kalmakla yükümlüdür. Sadakat yükümlülüğü toplum nezdinde sadece cinsellik olarak nitelendiriliyor olsa da bu yükümlülük çok daha geniş kapsamlıdır. Örneğin eşin diğer eşe ait bir sırrı başkasına söylemesi de sadakat yükümlülüğünün ihlali anlamına gelecek bir davranıştır. Bu yükümlülük ise her iki eş için de düzenlenmiştir.

Anne ve baba dürüst, erdemli ve mutlu çocukların yetiştirilmesi için çocukların eğitiM, gözetim ve bakımları ile ilgilenmek zorundadır. Bu zorunluluk sadece öz evlatları değil üvey evlatları da kapsamaktadır. Bu sebeple eşler çocuklarının maddi ve manevi ihtiyaçlarını imkanları koşulunda sağlamakla yükümlüdürler.

A. Haklar ve yükümlülükler
I. Genel olarak  Madde185- 

Evlilikte Eşlerin Yükümlülükleri


·         YAŞANILACAK KONUT SEÇİMİ

Eşler evlilik birliğini birlikte yönetirler. Evlilik birliği kurulması ile birlikte eşler bu birliğin sağlanabilmesi için birlikte, aynı konutta yaşamaları gerekmektedir. Oturulacak konutu ise kanun maddesinden de açıkça anlaşılabileceği üzere eşler birlikte seçeceklerdir.
Ayrıca evlilik birliği boyunca bu birliği ortak bir şekilde yönetmeleri gerektiği için eşler giderlere emekleri ve mal varlıkları oranında katılmak zorundadırlar. Burada ise en çok merak edilen çalışmayan eşin evlilik birliğinin giderlerine katılmış olup olmayacağıdır. Kanun maddesinde birlik giderlerine katılma hususunda sadece malvarlığı kıstas olarak belirlenmemiştir. Önemli bir düzenleme olarak emek ile de birlik giderlerine katılabilme imkanı tanınmıştır. Bu sebeple çalışmayan eşin emeği ile birlik giderlerine yardım etmiş olması noktasında bu yükümlülüğünü yerine getirdiğinin kabulü gerekmektedir.

.II. Konutun seçimi, birliğin yönetimi ve giderlere katılma
Madde186- 

Evlilikte Eşlerin Yükümlülükleri Nedir


 KADININ SOYADI SEÇME HAKKI

Evlilik birliğinin kurulması ile beraber kadın eşinin soyadını alır. Fakat önceki soyadını da kullanmak istemesi halinde eşinin soya adının öncesinde kendi soy adını da kullanması mümkündür.

III. Kadının soyadı
Madde187-

Evlilikte Eşlerin Yükümlülükleri Nelerdir