<data:blog.title/>

<data:blog.pageName/>-<data:blog.title/>









Bu Blogda Ara

23 Kasım 2020 Pazartesi

Çoçukların Velayeti Konusunda Anlaşmalı Boşanma Nasıl Yapılır?

Velayete Göre Boşanma


Anlaşmalı boşanma davalarında eşler atasında vekalet konusu çok tartışılan konulardan biridir. Eşler anlaşmalı boşanmayı yaparken çocukları var ise bunların durumları ne olacak? Öncelikle boşanan çiftlerin şu prensibi benimsemeleri oldukça önemlidir; çocuklar boşanmıyor anne ve baba boşanıyor !

Bu aşamada ülkemizde kanunlara göre 18 yaşına kadar bütün çocuklar anne ve babasının velayeti altındadır. Anne ve babanın ayrılığı durumunda velayet hakkı konusunda ülkemizde hakimlerin çok büyük yetkisi vardır.

Ülkemizde hakimler velayet davalarında son derece titiz davranmakta , anne ve babanın velayeti hazırlarken çoçuğu korumak adınamı yoksa kendi kişisel menfeatleri doğrultusunda mı karar verdiklerine bakarlar. Eğer ailenin seçiminde çoçuk yararına olan bir başka seçenek varsa Hakim kamu yararına sonucu değiştirebilir.

 Hakim’in verdiği karar eşlerin her ikisi tarafından onaylanırsa anlaşmalı boşanma gerçekleşir. Diğer taraftan eşlerden bir tanesi karara itiraz ederse boşanma davası Anlaşmalı boşanmadan çıkarak, ihtilaflı boşanma davasına dönüşmüş olur.

Ortak Velayet Nedir?

Ortak velayeti öncesinde mahkemeler uygulanamaz olarak değerlendiriliyordu. Ancak kanun ve uluslararası anlaşmaların şu son dönemde ele alınması ile birlikte ortak velayet mümkün. Ebeveynlerin boşanma süreci içerisinde ortak velayete sahip olabilmesi için aslında en önemli şart tarafların bu konuda uzlaşmış olması.

Ama şöyle anlaşmalı boşanmalarda kişiler bazen her konuda anlaşıyorlar. Ama çocuğun velayeti  birimizde olmak zorunda mantığı velayeti bölüşmek istemeyen bir taraf olabiliyor. Avrupa'nın birçok ülkesinde ve ABD'de ortak velayet kavramı mevcut.

İlgili Haber : Boşanma Davası Açma

Tek Taraflı Olan Bir Velayet Sonradan Ortak Velayete Cevrilebiliyor mu?

Eğer tarafların bu konuda birlikte bir kararı var ise velayetin değiştirilmesine yönelik bir dava açarak ortak velayet talep edilebilir. Tabii ki her iki tarafın da burada aynı doğrultuda hareket etmesi gerekir. Güncel hayat içerisinde velayeti kendisinde bulunan anne okul işleri için çalıştığı yerden her zaman izin alamıyor olabilir ya da baba burada söz sahibi olmak istiyor olabilir. Bu gibi durumlarda ortak velayet talepli bir dava açılabilir.

 

9 Nisan 2020 Perşembe

Veraset İlamı Kaç Günde Çıkar


Veraset İlamı Kaç Günde Çıkar

Veraset ilamı, kişilerin mirasçı olduğunu belirten bir belgedir. Bu belge noter tarafından ya da Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilmektedir. Aynı zamanda mirasçı belgesi olarak da bilinir. Veraset ilamı noterden çıkartılırsa aynı gün çıkmaktadır. Sulh mahkemesi tarafından verildiği zaman ise eğer hâkim şahit istemezse yine aynı gün veraset ilamı çıkmaktadır. Fakat hâkim şahit dinleme gereği duyarsa mahkeme ertelenir ve bu durumda ne zaman çıkacağı belli olmaz.
Medeni Kanun’da Veraset İlamı çıkarmanın amacı mirasçı kişinin ölen kişiden kalan gayrimenkul ya da taşınabilir malları resmiyette ortaya koyması ve bu belge ile üstüne geçirebilmesidir. Bu belgeden sonra ölen kişiden kalan mallar arkada kalan mirasçılara bölüştürülecektir.

Noterden Veraset İlamı Çıkarmak


Noterden veraset ilamı çıkarmak için başvuru yapan mirasçının vefat eden kişi ile soy bağının olması gerekir. Yani ölen kişi ile mirasçının soy isminin aynı olması gerekir. Eğer ölen kişi ile mirasçının arasında bir soy bağı yoksa kişinin mahkeme yolu ile veraset ilamı çıkarması gerekir. Sulh Hukuk Mahkemesinden çıkarılacak olan belge için bir dilekçe yazmak gerekir.
Dilekçe yazıldıktan sonra gerekli evraklar ile Türkiye’nin herhangi bir ilinde bulunan Sulh Hukuk

 Mahkemesine başvuru yapılabilir.
 Peki, nedir bu gerekli belgeler?
·         Aile nüfus kayıt örneği
·         Ölüm belgesi
·         Veraset ilamı talep dilekçesi

Bu evraklar hazırlandıktan sonra Sulh Hukuk Mahkemesi’ne sunulur. Sonrasında hâkimin belirlediği bir günde şahit eşliğinde mahkeme görülür. Sonrasında hâkim kararınca veraset ilamı çıkarılır ve bundan sonra ölen kişiden kalan malların kimin olacağı belli olmaktadır. Kime ne kadar pay düşecek bu veraset ilamından sonra karara bağlanacaktır. Ölen kişinin defninden sonra en kısa zamanda veraset ilamını çıkarmak gerekir.