<data:blog.title/>

<data:blog.pageName/>-<data:blog.title/>









Bu Blogda Ara

23 Kasım 2020 Pazartesi

Çoçukların Velayeti Konusunda Anlaşmalı Boşanma Nasıl Yapılır?

Velayete Göre Boşanma


Anlaşmalı boşanma davalarında eşler atasında vekalet konusu çok tartışılan konulardan biridir. Eşler anlaşmalı boşanmayı yaparken çocukları var ise bunların durumları ne olacak? Öncelikle boşanan çiftlerin şu prensibi benimsemeleri oldukça önemlidir; çocuklar boşanmıyor anne ve baba boşanıyor !

Bu aşamada ülkemizde kanunlara göre 18 yaşına kadar bütün çocuklar anne ve babasının velayeti altındadır. Anne ve babanın ayrılığı durumunda velayet hakkı konusunda ülkemizde hakimlerin çok büyük yetkisi vardır.

Ülkemizde hakimler velayet davalarında son derece titiz davranmakta , anne ve babanın velayeti hazırlarken çoçuğu korumak adınamı yoksa kendi kişisel menfeatleri doğrultusunda mı karar verdiklerine bakarlar. Eğer ailenin seçiminde çoçuk yararına olan bir başka seçenek varsa Hakim kamu yararına sonucu değiştirebilir.

 Hakim’in verdiği karar eşlerin her ikisi tarafından onaylanırsa anlaşmalı boşanma gerçekleşir. Diğer taraftan eşlerden bir tanesi karara itiraz ederse boşanma davası Anlaşmalı boşanmadan çıkarak, ihtilaflı boşanma davasına dönüşmüş olur.

Ortak Velayet Nedir?

Ortak velayeti öncesinde mahkemeler uygulanamaz olarak değerlendiriliyordu. Ancak kanun ve uluslararası anlaşmaların şu son dönemde ele alınması ile birlikte ortak velayet mümkün. Ebeveynlerin boşanma süreci içerisinde ortak velayete sahip olabilmesi için aslında en önemli şart tarafların bu konuda uzlaşmış olması.

Ama şöyle anlaşmalı boşanmalarda kişiler bazen her konuda anlaşıyorlar. Ama çocuğun velayeti  birimizde olmak zorunda mantığı velayeti bölüşmek istemeyen bir taraf olabiliyor. Avrupa'nın birçok ülkesinde ve ABD'de ortak velayet kavramı mevcut.

İlgili Haber : Boşanma Davası Açma

Tek Taraflı Olan Bir Velayet Sonradan Ortak Velayete Cevrilebiliyor mu?

Eğer tarafların bu konuda birlikte bir kararı var ise velayetin değiştirilmesine yönelik bir dava açarak ortak velayet talep edilebilir. Tabii ki her iki tarafın da burada aynı doğrultuda hareket etmesi gerekir. Güncel hayat içerisinde velayeti kendisinde bulunan anne okul işleri için çalıştığı yerden her zaman izin alamıyor olabilir ya da baba burada söz sahibi olmak istiyor olabilir. Bu gibi durumlarda ortak velayet talepli bir dava açılabilir.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder