<data:blog.title/>

<data:blog.pageName/>-<data:blog.title/>









Bu Blogda Ara

27 Ekim 2018 Cumartesi

Velayet Davası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?


Velayet davası boşanmış ya da boşanma aşamasında olan çiftlerin önüne her zaman bir sorun olarak çıkan davaların başında gelmektedir. Velayet davası talepleri boşanma davası sırasında görülebileceği gibi boşanma sonrasında da görülebilmektedir. Boşanma davası sırasında görülen velayet davaları 499 günlük süre içerisinde boşanma davası ile birlikte sonuçlanmaktadır. Velayet davası ne kadar sürede sonuçlanır sorusu her iki eşin de merak ettiği konular arasındadır. Velayet davalarının sonuçlanmasında dava aşamaları da çok önemlidir. Velayet savası süreci basit yargılama usulü ile yapılmaktadır. Bu nedenle velayet davalarının makul sonuçlanma süreci 209 gün olarak belirlenmiştir. Fakat davanın açıldığı mahkemenin iş yoğunluğu, personel, hâkim izni, tayin durumu ve benzeri durumlar davanın sonuçlanma süresini etkilemektedir.

Velayet Davalarında Dilekçe Aşaması Ne Kadar Sürer?

Velayet davası sürecinde davanın açılması ve sonuçlanması belirli aşamalar ile gerçekleşmektedir. Dava sürecinin başlaması aile mahkemesine dilekçenin teslim edilmesi ile başlamaktadır. Teslim alınan velayet davası dilekçesi öncelikle bir inceleme sürecinden geçmektedir. İncelendikten sonra tensibin hazırlanması 7 gün sürmektedir. Velayet davası dilekçesinin davalı tarafa ulaştırılması da 30 gün içerisinde gerçekleşmektedir. Davalı tarafa cevap için verilen süre ise 14 gündür. Bu aşamalar dava dilekçesinin değerlendirme sürecidir. Ön inceleme duruşma aşaması 60 gün içerisinde tamamlanmaktadır. Velayet davası ikinci görüşmenin yapılması ile bir karara bağlanmaktadır. İkinci duruşmada toplanan deliller ve tanıkların anlattıkları değerlendirilmektedir.


Velayet davası ne kadar surer

Velayet Sonucunu Etkileyen Faktörler
Velayet davasında karar sonuçlarını etkileyen faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz;
  •          Çocuğun yaşı
  •          Anne ve babanın çocuğa yönelik geçmişteki davranışları
  •          Tarafların çocuğa bakma açısından uygun özelliklere ve imkânlara sahip olması
  •          Çocuğun alıştığı ortamın korunmaya çalışılması
  •          Kardeşlerin ayrılmaması
  •          Çocuk için iyi bir aile ortamının sağlanması
  •          Çocuğun karşı taraf ile kişisel ilişkisinin gözetilecek olması
  •          Çocuğun kararı

Velayet davası sürecinde bu etkenlerden bir tanesi bile etkili olabileceği gibi birçok etken de etkili olabilmektedir. Uzmanlar değerlendirme yapmak amacıyla çocuğun yaşının uygun olması halinde çocukla bizzat da görüşmektedirler.


2 yorum:

  1. Velayet ile ilgili onlarca makale okudum ama velayet davasında en uygun sonucu burada buldum teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederiz Ali Bey bizi takip etmeye devam edin.

      Sil