<data:blog.title/>

<data:blog.pageName/>-<data:blog.title/>









Bu Blogda Ara

7 Aralık 2018 Cuma

Şiddet Nedeniyle Boşanma Davası


Evli çiftler birçok sebebe dayanarak boşanmak isteyebilirler. Ancak boşanmanın hukuken mümkün olabilmesi için hukuken geçerli bir sebep sunulması gereklidir. Boşanma sebepleri Türk Hukukunda özel ve genel sebepler olmak üzere iki başlık altında toplanmıştır.
Eşlerden biri şiddet sebebiyle boşanma iradesini açıklayabilir. Türk Medeni Kanunu incelendiğinde özel boşanma sebepleri arasında “şiddet” in bulunmadığı görülebilecektir. Ancak şiddet gören eş genel boşanma sebeplerine dayanarak boşanma davası açma hakkına sahiptir.
Bu durumda şiddet gören eş “evlilik birliğinin temelden sarsılması” sebebine dayanarak boşanma davası açmalıdır. Ancak evlilik birliğinin temelden sarılması sebebine dayanabilmek için evlilik birliğinin temelinden sarsılması ve ortak yaşamın çekilmez hale gelmiş olması şarttır.
Evlilik birliğinin temelden sarsılması sebebiyle boşanma davasında boşanma sebebi oluşturan davranışlar; duygusal şiddet, ekonomik şiddet, cinsel şiddet,fiziksel şiddet, sosyal şiddet ve görsel şiddettir.
·         Duygusal şiddet; ruhsal açıdan kişiye elem, eza, ızdırap veren her türlü söz ve davranıştır.Küçültücü davranmak, hakaret etmek, baskıcı davranmak, ilgisiz olmak gibi davranışlar duygusal şiddete örnek verilebilecektir.

·         Ekonomik şiddet, bir eşin para ve ekonomik kaynakları diğer eş üzerinde tehdit unsuru olarak kullanması durumudur

·         Cinsel şiddet, cinselliğin kontrol etmek, denetlemek, baskı uygulamak gibi sebepler için kullanılmasıdır. Bununla beraber cinsel açıklamada bulunmak, cinsel tacizde bulunmak, sadakate aykırı davranışlarda bulunmak gibi davranışlar da cinsel şiddet içerisinde değerlendirilmektedir.

·         Fiziksel şiddet,Vücut bütünlüğüne zarar veren her türlü davranıştır.

·         Sosyal şiddet, Kişinin onuruna özgürlüğüne, yaşam hakkına yönelik zorlayıcı ve tecavüzkar davranışların bütünüdür.

·         Görsel şiddet, yazılı ya da görüntülü davranışlar ile kişinin onuruna, yaşam hakkına, bedensel bütünlüğüne, özgürlüğüne karşı saldırgan ve zorlayıcı davranışlar sergilemektir. Telefon konuşma kayıtlarının, mesaj ve fotoğrafların kişinin bilgisi ya da isteği dışında başka kişiler ile paylaşılması sosyal şiddete örnek olarak gösterilebilir.

Şiddetin Boşanmaya Etkisi


Eşlerden birisi diğer eşten şiddet görüyor ise bu sebeple boşanmak isteyebilir. Günümüzde şiddet denildiği zaman akla ilk olarak fiziksel şiddet geliyor olsa da yukarıda da saydığımız üzere birçok farklı şiddet şekli vardır. Şayet şiddet gören eş için bu davranışlar sebebi ile hayat çekilmez hale gelmiş, evlilik sürdürülemez boyuta ulaşmış ise bu durumda hakim tarafların boşanmalarına karar verecektir.

Şiddet Nedeniyle Boşanma

                Aile İçi Şiddete Tazminat


Boşanma kararının kesinleşmesi ile beraber eşlerin mali durumlarında birtakım farklılıklar oluşacaktır. Bu farklılıklar sebebiyle boşanan eşlerden birinin mağdur duruma düşmesini engellemek için kanunda tazminat konusu düzenleme bulmuştur. Tazminat maddi ve manevi tazminat olmak üzere iki çeşittir.

Tazminatı kusursuz taraf kusurlu taraftan ya da kusuru daha az olan taraf kusuru kendisinden daha fazla olan taraftan isteyebilecektir.

Şiddet gören eşin evlilik birliğin temelinden sarsılması sebebi ile boşanma davası açması durumunda taraflar boşandıktan ve karar kesinleştikten sonra diğer eşten tazminat alması mümkündür Bu tazminat dava dilekçesinde talep edilmekle beraber tazminat miktarına  hakim hükmeder.

Yukarıda sayılan şartlara ek olarak boşanan eşin maddi tazminat talep edebilmesi için mevcut ya da beklenen bir menfaatinin boşanma sebebiyle zedelenmiş olması şartı aranmaktadır.
Manevi tazminatı ise kişilik hakkı saldırıya uğrayan eş talep edebilecektir. Şiddet sebebiyle kişilik hakkı saldırıya uğrayan, bu sebeple psikolojik olarak etkilenen, ruhsal dengesi bozulan eş manevi tazminat almaya hak kazanacaktır. Manevi tazminat miktarı duyulan acıyı dindirecek düzeyde olmalıdır. Bu nedenle manevi tazminat belirlenirken tatmin, ceza ve telafi boyutları ele alınarak bir karar verilmelidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder