<data:blog.title/>

<data:blog.pageName/>-<data:blog.title/>









Bu Blogda Ara

30 Eylül 2018 Pazar

Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer

Boşanma davaları her olayın ve her davanın farklı süreçlere tabi olması , ispat ve delillerinde yaşanan farklılık sebebi ile bu davaların Süresiyle ilgili net bir rakam vermek neredeyse imkansızdır. Özellikle dava türlerinin farklı olması sürelerin ciddi farklılık göstermesine neden olur.

Anlaşmalı Boşanma Davalarının Süresi


Anlaşmalı boşanma davaları, adından da anlaşılacağı gibi tarafların tamamıyla anlaştıkları davalardır. Bu tür davaları boşanacak olan eşler birlikte açabileceği gibi taraflardan bir tanesi de açabilir.

Anlaşmalı olan bu davalarda yapılacak olan protokol çok önemlidir. Bu protokolde anlaşılan bütün konular ayrıntıları ile yer alır. Dolayısıyla da bunun dikkatli bir şekilde hazırlanması ve mutlaka hukuki destek alınması gerekiyor. Burada yapılacak bir hata ya da eksiklik davanın uzamasına neden olacaktır.

Tüm işlemlerin doğru yapılması durumunda anlaşmalı olan davalar 2 aydan daha az sürede sonuçlanmaktadır. Nadiren de olsa bu süre 4 ayı bulmaktadır.

Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer


Çekişmeli Boşanma Davalarının Süresi


Anlaşma durumunun olmadığı davalara ise çekişmeli boşanma davası adı verilmektedir. Bu davaların süresi ise nispeten daha uzundur. Bunun temel nedeni ise tarafların anlaşamaması ve mahkemenin çözüme kavuşturması gereken konuların bulunmasıdır.

Çekişmeli boşanma davaları konusunda süreler, yine dava dosyalarına göre farklılık gösterir. Çünkü bu davalarda çok fazla detay vardır ve detaylar arttıkça sürede uzar. Boşanma nedeni, eşlerden bir tanesinin boşanmak istememesi, tanık sayısı, nafaka, velayet ve mal paylaşımı gibi konular sürenin uzamasına neden olmaktadır.

Çekişmeli olan konuların fazla olması ve bunların çözüme kavuşturulması için ortaya konan deliller ile tanıklar da aynı şekilde sürenin artmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı net bir rakam verilemese de ortalama olarak bu davaların 6-7 celse sürdüğü bilinmektedir. Bu da yine ortalama olarak 1-2 yıl yapmaktadır. Fakat hukuki prosedüre uygun hareket edilmemesi bu sürenin biraz daha artmasına neden olabilir.

Türkiye’deki Boşanma Davası Sürelerinin Ortalaması


Yukarıda bu davaların ne kadar süreceğine dair ayrıntılar hakkında bilgiler verilmiştir. Bu bilgilerin haricinde ülkemizde söz konusu davalar ortalama olarak 8-12 ay sürmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder