<data:blog.title/>

<data:blog.pageName/>-<data:blog.title/>









Bu Blogda Ara

26 Eylül 2018 Çarşamba

Nafakanın Ödenmemesi Durumunda Neler Yapılır


Boşanma davalarının maddi sonuçlarından biri olan nafaka, mahkeme kararıyla dava sırasında yahut sonrasında maddi olarak darlığa düşecek kimseye, durumu iyi olan tarafça her ay ödenmesi gereken paradır. Farklı nafaka türleri bulunmakla beraber, her nafaka türünün ayrı şartları olmaktadır. Şartlar sağlandığı zaman nafaka alınabilmektedir.

Nafaka Türleri

Yoksulluk Nafakası: Boşanma sonrası alınabilecek bir nafakadır. Tarafın evlilik sürerken sahip olduğu maddi imkanlardan boşanma gerçekleştiğinde mahrum kalacağından eşin yoksulluğa düşmemesi amaçlanmıştır. Yoksulluk nafakasında kusursuzluk veya diğer eşe göre daha az kusurluluk aranmaktadır.

Tedbir Nafakası: Bu nafaka boşanma davası sürerken alınabilmektedir. Dava sürecinde taraflardan birinin maddi olarak zor durumda kalma hali varsa, durum incelendikten sonra tedbir nafakası mahkeme kararı ile bağlanmaktadır. Davanın kesinleşmesinden sonra bu nafaka ödenmez.
Yardım Nafakası: Yardım edilmediğinde yoksulluğa düşecek tarafın, altsoyu, üstsoyu ve kardeşlerinin vermekle yükümlü olduğu nafaka türüdür.

İştirak Nafakası: Müşterek çocuğun bakımı ve ihtiyaçları için gerekli olan maddi desteğin sağlanması için ödenen bir nafakadır. Bu nafakayı alabilmek için şart, çocuğun velayetini almış olmaktır.  Nafaka, çocuk 18 yaşını doldurduğunda kesilmektedir. Eğer çocuk eğitimine devam ediyorsa eğitim süresi bitene kadar ödenir.

Kimler Nafaka Alabilir?
  • ·        Geliri olmayan yahut düşük gelirli kimseler.
  • ·         İşten çıkarılmış olan kimseler.
  • ·         Düzenli bir işi olmayan geçici işlerde çalışan kişiler.
  • ·         Asgari ücretle çalışan kişiler.
  • ·         Ev hanımları. 

Nafakanın Ödenmemesi Halinde

Mahkeme kararıyla bağlanan nafaka, her ay düzenli olarak ödenmek zorundadır. Belirlenen tutar ödenmediği zaman ise nafakanın tahsili icra yoluyla yapılabilmektedir. Nafaka alacaklısının tarafı icraya verme hakkı bulunduğu unutulmamalıdır. Nafaka ödeyen kimse hakkında icra takibi yapılıyorsa borcun icra müdürlüğü hesabına, icra takibi yapılmıyorsa alacaklının hesabına yatırılması gerekir.

Öte yandan aylık nafakanın ödenmemesi durumunda ceza verilmesi şikayet sonucunda olmaktadır. Şikayet sonucunda borçlu kişi 3 aya kadar tazyik hapis cezası verilebilmektedir. Bu ceza ‘disiplin hapis cezası’ kapsamında yer almaktadır. Amaç nafakanın düzenli olarak ödenmesinin sağlanmasıdır. Tazyik hapis cezası alan kimse nafaka borcunu ödeyerek hapisten çıkabilir ancak 3 ay hapis yatan bir kimsenin nafaka borcu ortadan kalkmaz. 


İlgili Haber : Çocukların Velayeti Anlaşmalı Boşanma Davası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder