<data:blog.title/>

<data:blog.pageName/>-<data:blog.title/>









Bu Blogda Ara

9 Eylül 2018 Pazar

Boşanma Rehberi


Boşanma Rehberi

Günümüzde boşanma rehberi söz konusu olduğunda karşımıza farklı alternatifler çıkabilmektedir. Boşanma kavramı, resmi olarak evliliğin sonlandırılması anlamına gelmektedir. Öncelikle evliliğin yasal olarak sonlandırılabilmesi için dava açılması elzemdir. Boşanma davaları genel olarak anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası olarak ikiye ayrılmış durumdadır.  Buna istinaden  Medeni Kanun, hangi durumlarda çiftlerin boşanmalarının mümkün olduğuna da açıklık getirmiştir.

Genel Boşanma Gerekçeleri

·         Zina (Aldatma)
·         Terk etme
·         Hayata kast etmek, tehdit, şantaj
·         Eşe kötü muamele, onur kırıcı davranış
·         Yüz kızartıcı bir suç işlemiş olan eşten boşanmak istemek
·         Akıl hastalığının çıkması durumunda
·         Evliliğin temelden sarsılması (Şiddetli geçimsizlik)
·         Haysiyetsiz hayat sürme
·         Anlaşmalı boşanma ve fiili olarak ayrı yaşamak.

Medeni Kanundaki özel ve genel boşanma sebepleri içinde de geçen bu maddeler ve kapsamındaki nedenlerle boşanma davası açmanız durumunda evliliğiniz sonlandırılacaktır. Ancak farklı bir sebeple boşanma talebinde bulunursanız öne sürdüğünüz geçerli sebebin ispatı yapılmalıdır. Aksi takdirde açılacak olan boşanma davası reddedilecektir.




Boşanma Süreci Nasıl İşler

Boşanma rehberi; dava süreci, boşanma gerekçesinin açıkça dilekçeye yazılmasını kapsamaktadır. Davanın açılması ve boşanma davası dilekçesi tebliğ edilmesi ardından gelen aşamalardır. Sonrasında ESD araştırmasının yapılması, cevap dilekçesinin verilmesi, cevap dilekçesine cevap dilekçesi ve bu dilekçeye yazılan cevap ile devam etmektedir. Ön inceleme duruşması, tanık beyanlarının dinlenmesi ve diğer delillerin toplanmasının ışığında beyanlar sunulur ve boşanmanın ilk aşaması böylece sona erer.

Yapılan yargılama sonucunda gerekçeli karar tebliğ edilmektedir. Buradan sonra istinaf veya temyiz mercilerine başvurulması ve bunların aşamaları mevcut olabilmektedir. Bütün bu aşamalardan sonra kararın kesinleşmesiyle kanun önünde evlilik sona erer ve nüfus müdürlüğüne durumun işlenmesi ile süreç sona erer.

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer

Boşanma rehberi son olarak bu davaların sonucuna yönelik olarak sunulmaktadır. Süreç her davada aynı işlememektedir. Boşanma davalarında süreci belirleyen en önemli unsur davanın türüdür.  Eğer anlaşmalı boşanma davası söz konusu olursa süreç hızlı işler. Bir de işin ehli bir avukat davada yer alıyorsa tek celsede boşanma mümkündür. Bu da 1-3 aylık bir sürece tekabül etmektedir. Çekişmeli boşanmalarda ise çok fazla unsur bulunduğundan böyle davaların nihayetlendirilmesi 10-12 ayı bulabilmektedir. Eğer hüküm temyize giderse kararın kesinleşmesi biraz daha uzayabilmektedir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder